Calzone a raczej big calzone :)





 Składniki :
  • ciasto na pizzę z tego przepisu
  • opakowanie wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 15 plasterków szynki
  • 10 pieczarek
  • 2 kulki mozzarelli ( nie w zalewie)
  • pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki estragonu
  • kilka igieł suszonego rozmarynu
sos :
  • 8 łyżeczek ketchupu pikantnego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki bazyli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • łyżeczka miodu wielokwiatowego
Przygotowanie :
  1. Przygotowuje ciasto na pizzę według tego przepisu.
  2. Boczek i szynkę kroję w kostkę. Podsmażam na patelni. Przekładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.
  3. Cebulę kroję w kosteczkę - podsmażam na maśle. Przekładam do miski z wędliną.
  4. Pieczarki kroję w plasterki i również podsmażam na maśle i przekładam do miski z farszem.
  5. Farsz mieszam i przyprawiam papryką, tymiankiem, estragonem i rozmarynem.
  6. Przygotowuje sos  - mieszam ze sobą wszystkie składniki.
  7. Połowę ciasta rozwałkowuje na prostokątny placek. Smaruję całość sosem.
  8. Na 1/2 placka ścieram kawałek mozzarelli, wykładam farsz i ponownie ścieram ser.
  9. Składam i formuje kształt dużego pieroga.
  10. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta.
  11. Pieroga kładę na blachę i wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Podaję z kieliszkiem czerwonego włoskiego wina Celebro. Wino to idealnie pasuje do tego rodzaju potrawy.

prze pieczeniem . Mój to ten po lewej był duży ale mojego męża był gigantyczny :)

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię calzone.. Na słodko również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam tego, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ;) porcja męża wielgaśna ale na pewno bylz tego zadowolony ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zawsze robię takie wielkie! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis! Ostatnio calzone pałaszowałem w Dominium i było mega smaczne. Ale trzeba przecież też coś samemu zrobić od czasu do czasu, więc przepis drukuję i biorę się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka