Składniki :
- ciasto na pizzę z tego przepisu
- opakowanie wędzonego boczku
- 1 cebula
- 15 plasterków szynki
- 10 pieczarek
- 2 kulki mozzarelli ( nie w zalewie)
- pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki estragonu
- kilka igieł suszonego rozmarynu
- 8 łyżeczek ketchupu pikantnego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki bazyli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- łyżeczka miodu wielokwiatowego
- Przygotowuje ciasto na pizzę według tego przepisu.
- Boczek i szynkę kroję w kostkę. Podsmażam na patelni. Przekładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.
- Cebulę kroję w kosteczkę - podsmażam na maśle. Przekładam do miski z wędliną.
- Pieczarki kroję w plasterki i również podsmażam na maśle i przekładam do miski z farszem.
- Farsz mieszam i przyprawiam papryką, tymiankiem, estragonem i rozmarynem.
- Przygotowuje sos - mieszam ze sobą wszystkie składniki.
- Połowę ciasta rozwałkowuje na prostokątny placek. Smaruję całość sosem.
- Na 1/2 placka ścieram kawałek mozzarelli, wykładam farsz i ponownie ścieram ser.
- Składam i formuje kształt dużego pieroga.
- Tak samo postępuję z drugą połową ciasta.
- Pieroga kładę na blachę i wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Podaję z kieliszkiem czerwonego włoskiego wina Celebro. Wino to idealnie pasuje do tego rodzaju potrawy.
prze pieczeniem . Mój to ten po lewej był duży ale mojego męża był gigantyczny :) |
Bardzo lubię calzone.. Na słodko również :)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy na słodko nie robiłam :)
UsuńNigdy nie próbowałam tego, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuń;) porcja męża wielgaśna ale na pewno bylz tego zadowolony ;)
OdpowiedzUsuńPewnie :)
UsuńJa też zawsze robię takie wielkie! :))
OdpowiedzUsuńSuper, wypróbuję
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Ostatnio calzone pałaszowałem w Dominium i było mega smaczne. Ale trzeba przecież też coś samemu zrobić od czasu do czasu, więc przepis drukuję i biorę się do pracy :)
OdpowiedzUsuń