Polędwiczki po prowansalsku



Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 1 marchewka
  • 1 żółta papryka
  • pół cukinii
  • 10 pieczarek
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy + do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czubricy zielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka vegety
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • kuskus 
Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę myję, osuszam, kroję w plastry. Rozbijam je dłonią.
  2. Do miski wkładam pokrojone 2 ząbki czosnku , pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki wędzonej i 2 łyżki oliwy, dodaję mięso i dokładanie mieszam.
  3. Odstawiam na 30 minut.
  4. Marchewkę kroję w słupki, cukinię, paprykę i pieczarki w kostkę. Przyprawiam 1 łyżeczką ziół prowansalskich i łyżeczką czubricy zielonej. Podsmażam na oliwie aż warzywa zmiękną.
  5. Do szklanki z wrzątkiem dodaję 1 łyżeczkę vegety, zalewam kaszę i odstawiam na 5 minut.
  6. Po 5 minutach mieszam i przyprawiam 1 łyżeczką czubricy zielonej, 1 łyżeczką oregano.
  7. Na patelni rozgrzewam olej, smażę mięso po 2 minuty z każdej strony.
  8. Na warzywach układam plastry mięsa. Podaję z kuskusem.

11 komentarzy:

  1. Świetny przepis, z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm! Ale bym zjadł polędwiczki, wyglądają obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smaki Prowansji i przede wszystkim jej zioła. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam polędwiczki, danie lekkie i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. takie polędwiczki to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym zjadła Twój obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane, od razu chce się chwycić widelec w dłoń i wcinać :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka