17 mar 2014

Indyk faszerowny jabłkami i żurawiną





 Składniki :
  • pierś indyka 3/4 kg
  • 5 jabłek
  • kilkanaście suszonych żurawin
  • ziemniaki
  • żurawina ze słoiczka
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki chili + 3 do ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżeczka tymianku + 1 do ziemniaków
  • olej, oliwa, 3 łyżki masła
Przygotowanie :
  1. 4 jabłka kroję w kawałki bez obierania. 1 jabłko obieram i kroję w dużą kostkę.
  2. Indyka solę, nacieram przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku, 3 łyżeczkami chili, 2 ziołami prowansalskimi, 1 czubatą tymianku i łyżką ( dwoma) oliwy.
  3. Do środka indyka, wkładam pokrojone jabłko i kilka suszonych żurawin. Zawijam formując coś a'la roladę , używając nici. 
  4. Układam indyka w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam sokiem z połowy cytryny i polewam miodem. Układam na nim kilka plasterków masła.W koło indyka układam pozostałe jabłka i żurawiny.
  5. Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. W trakcie pieczenia polewam sosem. 
  6. Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę. Przyprawiam 3 łyżeczkami chili, 1 tymianku, mieszam z olejem. Układam na blaszce wraz z 4 ząbkami czosnku w łupinie. Piekę także około 50 minut.
  7. Podaję pokrojonego na plastry indyka z aromatycznymi ziemniakami i żurawiną ze słoiczka.


3 komentarze:

  1. wygląda świetnie:) nie próbowałam indyka w takim zestawieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio szaleję z żurawiną do mięs :) i lubię to połączenie coraz bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurawinę uwielbiam!! Dzięki za propozycję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka