Składniki :
- pierś indyka 3/4 kg
- 5 jabłek
- kilkanaście suszonych żurawin
- ziemniaki
- żurawina ze słoiczka
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki chili + 3 do ziemniaków
- sól
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 czubata łyżeczka tymianku + 1 do ziemniaków
- olej, oliwa, 3 łyżki masła
- 4 jabłka kroję w kawałki bez obierania. 1 jabłko obieram i kroję w dużą kostkę.
- Indyka solę, nacieram przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku, 3 łyżeczkami chili, 2 ziołami prowansalskimi, 1 czubatą tymianku i łyżką ( dwoma) oliwy.
- Do środka indyka, wkładam pokrojone jabłko i kilka suszonych żurawin. Zawijam formując coś a'la roladę , używając nici.
- Układam indyka w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam sokiem z połowy cytryny i polewam miodem. Układam na nim kilka plasterków masła.W koło indyka układam pozostałe jabłka i żurawiny.
- Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. W trakcie pieczenia polewam sosem.
- Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę. Przyprawiam 3 łyżeczkami chili, 1 tymianku, mieszam z olejem. Układam na blaszce wraz z 4 ząbkami czosnku w łupinie. Piekę także około 50 minut.
- Podaję pokrojonego na plastry indyka z aromatycznymi ziemniakami i żurawiną ze słoiczka.
wygląda świetnie:) nie próbowałam indyka w takim zestawieniu:)
OdpowiedzUsuńteż ostatnio szaleję z żurawiną do mięs :) i lubię to połączenie coraz bardziej!
OdpowiedzUsuńŻurawinę uwielbiam!! Dzięki za propozycję :)
OdpowiedzUsuń