w wersji bez sera |
Jak zapraszałam znajomych na przecieraki, zawsze się krzywili że kluski z serem, ale po jednym kęsie zmieniali zdanie - i się zajadali.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tych klusek, lub tego zestawienia to polecam!
Ja je uwielbiam od dziecka!!!! Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym i moją mamą :) Dlatego jest dla mnie wyjątkowy :)
Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- + ser biały półtłusty oraz boczek wędzony surowy
- Ziemniaki należy obrać, i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Dodać jedno jajko oraz 2 szklanki mąki.
- Dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste.
- Zagotować wodę w dużym garnku ( ważne, jeśli wrzucimy zbyt dużo klusek do garnka to podczas gotowania zaczną się robić zbyt miękkie, dlatego niestety najlepiej gotować w dwóch garnkach).
- Osolić wrzątek.
- Masę, ciasto przełożyć na talerz i za pomocą łyżki zrzucamy kolejno ciasto na wodę. ( tak jak kładzione).
- Należy gotować na małym ogniu około 8-10 minut.
- Wyłowić i przełożyć na talerze.
- Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć.
- Polać kluski tłuszczykiem, posypać boczkiem i białym serem.
- I gotowe :)
Lubię takie i choć kaloryczne to bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Nie znałam tej nazwy ;) Bardzo fajny pomysł na danie. Faktycznie-kluski zwykle na słodko, a tu taka ciekawa odmiana :-)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba tez lubié takie smaki:)
OdpowiedzUsuń