29 maj 2014

Wspomnienie dzieciństwa


To wspomnienie mojego dzieciństwa, obiad u dziadków - kopytka, mięso z grzybami i do picia sok pomidorowy :)
Tak zapamiętałam ten obiad, jego urokiem ma być niedbałe nałożenie na talerz :)

Na końcu posta duża prośba do Was ...

Składniki :
  • kopytka z tego przepisu - klik
  • 6 kotletów karkowych
  • grzyby suszone
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka papryki ostrej
  • 1 duża cebula
Przygotowanie :
  1. Mięso rozbijam. Nacieram majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką oraz przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam na 30 minut.
  2. Grzyby zalewam wrzątkiem ( na szklankę grzybów - 2 i pół szklanki wrzątku). Odstawiam na 30 minut.
  3. Grzyby podgotowuje około 15 minut.
  4. Karkówkę obsmażam na małej ilości oleju wraz z posiekaną cebulą.
  5. Pogotowane grzyby odcedzam, wodę w której się gotowały odlewam do miski.
  6. Część grzybów kroję w paseczki.
  7. Dodaję grzyby do karkówki oraz dodaję wodę z grzybów.
  8. Duszę pod przykryciem około 40 minut, po czym zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuję część wody.
  9. Podaję kopytka zaraz po wyjęciu z garnka wraz z plastrami mięsa i sosem.


Jak obiad u dziadków to w poście musieli znaleźć się Dziadkowie :)
http://www.comfortfood.pl/przecieraki-mojej-mamy/

4 komentarze:

  1. czasami też lubię takie tradycyjne obiady:) takie są najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kopytka z mięskiem i sosem - mam dokładnie te same pyszne wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszędzie kopytka tylko nie u mnie, buu!! wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka