2 cze 2014

Polędwiczka w truskawkach


Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 szalotki
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz
  • truskawki ( w przepisie 35 dag, ja dałam na oko)
  • świeża bazylia
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • ryż parboiled firmy Kupiec
Przygotowanie :
  1. Sok z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego i łyżkę miodu , dokładnie mieszam.
  2. Polędwiczkę umieszczam w marynacie i odstawiam ( zgodnie z przepisem w temp. pokojowej) na godzinę.
  3. Szalotki kroję w plasterki.
  4. Układam na dnia naczynia żaroodpornego.
  5. Mięso odsączam z marynaty ( której się nie pozbywamy).
  6. Układam na szalotkach, skrapiam łyżką oliwy, obsypuję świeżo zmielonym pieprzem i dodaję 3 łyżki wody - wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut.
  7. Truskawki przekrawam na pół. Bazylię siekam.
  8. Po upływie 35 minut wyjmuję naczynie, w koło mięsa układam połowę truskawek, mięso polewam marynatą i dodaję 4 łyżki wina - wstawiam do piekarnika na 5 minut.
  9. Wyjmuję, dokładam pozostałe truskawki, posypuje świeżą bazylią, mieszam i odstawiam na 5 minut by smaki się połączyły.
  10. Mięso kroję na plastry.
  11. Podaję plastry mięsa polane sosem i truskawkami z sypkim ryżem.
Było pyszne i oryginalne , nigdy wcześniej nie jadłam mięsa z truskawkami. Polecam.


Przepis pochodzi z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014 
Milion smaków truskawek

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smakowe :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znam, przyznam szczerze, nie przepadam za połączeniem owoców z mięsem, ale nie ukrywam, że chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka