27 lip 2014

Paprykowe kotlety z zapiekanymi ziemniaczkami

Składniki :
  • kotlety schabowe
  • ziemniaki
  • mozzarella w kulce ( nie z zalewy)
  • 1 duży ząbek czosnku + 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • przyprawa ognista w młynku - kilka przekręceń
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa
Przygotowanie :
  1. Ziemniaki szoruje, kroję w grube plastry, nacieram oliwą wymieszaną z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz łyżeczka oregano, zawijam każdy plaster w folię i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
  2. Kotlety lekko rozbijam.
  3. Mieszam papryki, przyprawę ognistą, i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z olejem ( około 1-2 łyżek).
  4. Wkładam kotlety do marynaty i wstawiam do lodówki na 50 minut.
  5. Rozgrzewam elektrycznego grilla na maksymalny tryb grzania , układam kotlety , grilluję około 3-5 minut z każdej strony.
  6. Ziemniaki rozwijam z foli , układam na każdym plastrze startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę i podpiekam aż ser się rozpuści.
  7. Podaję grillowane paprykowe kotlety i ziemniaki.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka