28 sie 2014

Kurczak z fioletowymi dodatkami...



Składniki :
  • 8 podudzi kurczaka
  • ok 15 śliwek węgierek
  • 1 duża czerwona cebula
  • ok 7 małych ziemniaków 
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • masło
Przygotowanie :
  1. Musztardę mieszam z miodem. Nacieram kurczaka i chowam do lodówki na około 3 godziny.
  2. Ziemniaki szoruje kroję na pół.
  3. Śliwki kroję na pół, cebulę na cząstki.
  4. Mieszam połówki śliwek, cebule, kilka gałązek świeżego tymianku i oliwę ( około 2 łyżki), doprawiam solą i pieprzem, po czym wykładam na blaszkę.
  5. Na śliwkach układam kurczaka, ziemniaki pomiędzy podudziami.
  6. Masło kroję w plasterki i kładę na każdy kawałek kurczaka.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 50 minut.
 Przepis znaleziony w "Moje gotowanie", numer : wrzesień 2014

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam, ale musi byc pyszny:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka