8 wrz 2014

Chutney


Składniki :
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 50g suszonej żurawiny
  • 125 ml octu z czerwonego wina
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 150 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
Przygotowanie :
  1. Śliwki dryluje i drobno siekam. 
  2. Przekładam do garnka, zasypuję cukrem i solą, mieszam i odstawiam na 1-2 godziny.
  3. Cebulę drobno siekam , dokładam do śliwek.
  4. 125 ml octu z czerwonego wina dodaję do śliwek, mieszam.
  5. Włączam gaz , doprowadzam do wrzenia i gotuję około 30 minut.
  6. Dodaję tymianek suszony i świeży, ocet balsamiczny, żurawinę, przyprawiam pieprzem, mieszam podgrzewam kolejne 5 minut.
  7. Gorące przekładam do słoików, dobrze zakręcam, odwracam słoik do góry dnem.
Inspirację czerpałam Moje Gotowanie, nr wrzesień 2014
Śliwka - robaczywka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka