3 paź 2014

Souvlaki


Składniki :
  • 4 kotlety karkówki
  •  sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, pieprz
  • 10 łyżek oliwy
  • pity
  • tzatziki
Przygotowanie :
  1. Karkówkę kroję w grube paski i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
  2. W płaskim naczyniu mieszam : sok z cytryn, oliwę, chili, tymianek, czosnek, sól i pieprz.
  3. Wkładam karkówkę do marynaty i chowam do lodówki na min 30 minut.
  4. Souvlaki układam na grillu elektrycznym, grilluje po 6 minut z każdej strony, po czym układam na grillu pity i piekę wszystko razem jeszcze około 6-8 minut.
  5. Podaję souvlaki , grillowane pity i tzatziki ,

1 komentarz:

  1. Ciekawe ciekawe, jednak smakoszem karczku nie jestem, więc pewnie bym zastąpiła to piersią z kurczaka :)
    Pozdrawiam!

    ujemfot.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka