12 mar 2015

20 minut na obiad? nic trudnego...


Soczyste kofty z pikantną i wyrazistą salsą to pyszna propozycja na ekspresowy obiad.
Składniki :
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki harissy (sypkiej)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • sól
Salsa :
  • 6 pomidorów ( najlepiej jak najmniej wodniste)
  • kilkanaście listków świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
  1. Do mięsa dodaję przyprawy i wyrabiam. 
  2. Formuje ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
  3. Mięso grilluję na grillu elektrycznym, około 15 minut.
  4. Pomidory sparzam i zdejmuję z nich skórkę, pozbywam się pestek.
  5. Miąższ kroję w kostkę.
  6. Cebulę, czosnek, chili, kolendrę drobno siekam.
  7. Mieszam pomidory z pozostałymi składnikami, przyprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  8. Podaję kofty, salsę i grillowane pity lub tak jak w tym przypadku grzanki z chleba.




3 komentarze:

  1. O mięska w takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że nie mogę jeść pomidorów, bardzo chętnie bym wypróbowała. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda że nie mogę jeść pomidorów, bardzo chętnie bym wypróbowała. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka