Zapraszam na banalnie prostą a jaką pyszną zapiekankę . To świetny pomysł na obiad, gdy nie mamy czasu gdyż mięso można przygotować dzień wcześniej. Pozostaje tylko ugotowanie ziemniaków i rozgrzanie piekarnika a to w sumie robi się samo :)
Składniki :
- mięso mielone wieprzowe
- ugotowane ziemniaki w mundurkach
- papryka
- pieczarki
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- mozzarella w kulce ( nie z zalewy)
- vegeta
- sól
- czubrica zielona
- papryka wędzona ostra
- pieprz ziołowy
- Mięso mielone przyprawiam solą, pieprzem ziołowym, czubricą oraz papryką wędzoną ostrą.
- Ziemniaki gotuję w mundurkach.
- Paprykę, pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę.
- Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję warzywa oraz koncentrat, przyprawiam solą i ewentualnie innymi przyprawami. Smażę aż woda odparuje z warzyw a mięso nie będzie surowe.
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki, kroję w plastry, obsypuję vegetą.
- Dno i boki foremek wykładam plastrami ziemniaków, następnie wkładam mięso z warzywami, przekładając je również plastrami ziemniaków.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Foremki wkładam do piekarnika na 15 minut.
- Mozzarelle ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Mięso posypuję serem i ponownie wstawiam do piekarnika do czasu aż ser się rozpuści.
- I gotowe :)
Ah ale żałuję że nie ma zdjęcia środa :P Bo z wierzchu wygląda bardzo smakowicie i aż się chce zajrzeć do środka ;)
OdpowiedzUsuńTo będzie moja sobotnia obiadokolacja! Tylko czubricę muszę wytrzasnąć (pierwszy raz o niej słyszę)
OdpowiedzUsuńpolecam, czubrica zielona to miks przypraw wbrew pozorom całkiem dostępna jest ale nie kamisa czy innych tylko takich pseudo ekologicznych. Ewentualnie olej czubricę :) najważniejsza jest papryka wędzona bo to ona daje cały smak :)
Usuńcoś czuje że będziemy próbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń