Kochani, ostatnio nie mam czasu na bloga ale po zrobieniu tego obiadu wiedziałam że muszę Wam opowiedzieć jak było pysznie ! Przepis znalazłam na stronie Kwestia smaku i lekko go zmodyfikowałam. Obiad był genialny a upał na dworze 35 stopni :) Niestety w taką pogodę nie mam apetytu a tego kurczaka pochłonęłam w kilka minut. link do oryginalnego przepisu
Składniki :
- pierś kurczaka
- bułka tarta
- ser grana padano
- młynek - chili w płatkach
- pomidory
- czerwona cebula
- mozzarella w kulce ( nie z zalewy)
- świeża bazylia
- suszone oregano
- oliwa
- 1/4 małej kostki masła
- Piersi kurczaka rozbijam tak by były równej grubości. Przyprawiam je dosyć mocno młynkiem z chili w płatkach, solą, pieprzem.
- W rondelku podgrzewam troszkę oliwy i masła, gdy masło się rozpuści, ściągam rondelek z gazu.
- Ser grana padano ścieram na tarce o małych oczkach.
- Łączę ser z bułką tartą u mnie proporcje pół na pół.
- Kurczaka smaruje masłem z oliwą i panieruję po czym powtarzam tą czynność by panierka była gruba.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam kurczaka i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Pomidory zalewam wrzątkiem.. ściągam skórę i pozbywam się pestek, drobno siekam.
- Czerwoną cebulę także drobno siekam i mieszam z pomidorami.
- Jeśli pomidory są wodniste ( tak było u mnie) to pozbywam się nadmiaru wody poprzez sitko.
- Doprawiam oregano.
- Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekam.
- Po upływie 20 minut , na kurczaka układam pomidory i posypuję mozzarellą.
- Wstawiam ponownie do piekarnika podkręcając temperaturę na 250 stopni i opcję grill, czekam aż ser ładnie się rozpuści po około 3 minutach wyjmuję.
- Posypuję bazylią i gotowe :)
Jezu ten kurczak wygląda przecudownie! W akompaniamencie całej reszty smakuje pewnie nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Obiad idealny na taka pogode, przekonałaś mnie Myszko ;)
OdpowiedzUsuńPyszności))
OdpowiedzUsuńale pyszności :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńHej! Uwielbiam gotować, więc z chęcią będę do Ciebie zaglądać :) Dzięki za cynk, dodaję do obserwowanych!
OdpowiedzUsuńPS. Piękne fotki i szata graficzna!
Jestem przed obiadem i już żałuję, ze nie ma w lodówce kurczaka.. ;( Ale nic straconego, jutro też jest dzień, na dzisiaj mam zaplanowane nietypowe spagetti, może i Ciebie zainspiruje, więc wrzucam link: http://kcalmar.com/blog/2016/04/07/makaron-z-pesto-z-lisci-rzodkiewki/
OdpowiedzUsuńZdjęci są niesamowite!
Dzisiaj zrobiłem na obiad kurczaka i powiem, że przepis rewelacja. Jedynie co to do panierki dodałem zwykłego żółtego sera bo innego nie miałem. Pycha :)
OdpowiedzUsuńJadłam takie danie i zawsze bardzo mi smakuje, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńProblem rozwiązałaś mi Kochana:). JA na co dzień gotuję z www.kcalmar.com, ale dziś jakoś tak nie byłam pewna ich menu. Dziękuję za pomoc!:)
OdpowiedzUsuńSłuchajcie, szukam jakiejś sprawdzonej firmy cateringowej dostarczającej dietę pudełkową w Gdyni. Jak na razie niedaleko siebie znalazłem tą https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-krakow i z tego co widze to mają oni bardzo dobre opinie. Ktoś z was ich może zna i moze coś więcej na ten temat powiedzieć?
OdpowiedzUsuńZapraszam na strone http://maczfit-rabat.pl gdzie znajdziecie kod rabatowy do maczfit.
OdpowiedzUsuńDostaliście udane prezenty pod choinkę? Ja w tym roku jestem wyjątkowo zadowolona :D Poza tym sama też zrobiłam super prezenty swoim bliskim dzięki pomysłom na prezenty, które znalazłam tutaj https://boo.pl/dom-i-ogrod/czy-to-juz-czas-na-swiateczne-prezenty/ Wszyscy byli zadowoleni.
OdpowiedzUsuńWarto testować nowe przepisy w kuchni. Wtedy nie jest nudno i rodzina też poznaje jakieś nowości na talerzu. Nie serwowałem nigdy takiego dania, więc koniecznie muszę spróbować. Kilka fajnych przepisów udało mi się znaleźć również na stronie https://kasia-gotuje.pl/ , więc też sprawdźcie, co mogą Wam podpowiedzieć.
OdpowiedzUsuń