- jabłka 4 sztuki
- jogurt naturalny 125 g
- mąka pszenna 100 g
- mąka razowa 100 g
- jajka 3 sztuki
- cukier 100 g
- cukier brązowy 5 - 7 łyżek
- migdały w płatkach 100 g
- esencja waniliowa 1/2 malutkiej buteleczki
- cynamon 1-2 łyżeczki
- proszek do pieczenia troszkę mniej jak pół opakowania
- bułka tarta + tłuszcz do torownicy
Przygotowanie :
1. Jajka miksujemy z cukrem.
2. Dodajemy jogurt i zapach waniliowy.
3. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy.
4. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
5. Dwa jabłka dodajemy do masy.
6. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą - wlewamy ciasto.
7. Układamy pozostałe 2 jabłka na górze ciasta, posypujemy 3 łyżkami cukru brązowego, migdałami i ponownie 2 łyżkami cukru brązowego.
8. Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w termoobiegu ( jak bez termoobiegu to albo w 200 stopniach albo w 180 tylko troszkę dłużej).
Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam :)
lubię takie pyszne ciasta. ale jakoś smak jabłek kojarzy mi się z jesienną aurą... chociaż pogoda nawet ostatnio u mnie jak w październiku, więc dużej różnicy nie widzę xd
OdpowiedzUsuń