Przepis ten pochodzi z gazety Moje gotowanie z najnowszego numeru.
Składniki ( dla dwóch osób)
- 6-8 skrzydełek
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka startego imbiru
- 2 łyżeczki chili
- pieprz
- 1/2 l coca-coli
- 2 torebki ryżu
- Skrzydełka myję, osuszam.
- Do naczynia wlewam sos sojowy, ocet, imbir, dodaję chili i pieprz, wkładam skrzydełka, dobrze mieszam, wkładam do lodówki na 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzewam lej, wrzucam skrzydełka wraz z marynatą i podsmażam z każdej strony.
- Dodaję colę i duszę 40 minut pod przykryciem. Następnie zwiększam ognień i czekam jak sos zgęstnieje.
- Ryż gotuje.
- Nakładam skrzydełka, obok ryż i polewam wszystko sosem.
Azjatyckie smaki to coś, co kocha mój Polówek. Skoro i Ty je lubisz, zapraszam do konkursu u mnie;)
OdpowiedzUsuń