Z serii : obiady idealne na upał. Łączny czas przygotowania 25 minut.

Gdy na jest taki upał jak dziś to marzę by zjeść coś lekkiego a zarazem pożywnego. Dlatego też pomyślałam że idealnym rozwiązaniem będą szaszłyki. Krojenie mięsa i warzyw zajmuje mi tyle ile grzeje się piekarnik . Przygotowanie wraz z pieczeniem  powinno zająć w sumie 25 minut.





Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • boczek wędzony surowy
  • cukinia
  • papryka
  • cebula
  • papryka słodka 2 łyżki
  • musztarda sarepska 4 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 3 łyżeczki
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • oliwa 2 łyżki
  • chili suszone 2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
+ ketchup, musztarda, sos majonezowy

Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę myję, osuszam, kroję w grube plastry a następnie w kostkę.
  2. Boczek kroję w grubą kostkę.
  3. Paprykę i cebulę również kroję oraz cukinię w plastry.
  4. Musztardę, sok z cytryny, zioła, czosnek, chili, sól, pieprz oraz oliwę mieszam.
  5. Dodaję polędwiczkę oraz boczek i dokładnie mieszam tak by każdy kawałek został obtoczony.
  6. Następnie zaczynam nadziewanie warzyw i mięsa na szpadki do szaszłyków ( lub jeśli ktoś woli wszystko wykładam na blachę bez nadziewania) układam je na blaszce.
  7. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z włączoną opcją grill i piekę około 15-20 minut, w połowie obracając na drugą stronę.




I gotowe , smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka