Gdy na jest taki upał jak dziś to marzę by zjeść coś lekkiego a zarazem pożywnego. Dlatego też pomyślałam że idealnym rozwiązaniem będą szaszłyki. Krojenie mięsa i warzyw zajmuje mi tyle ile grzeje się piekarnik . Przygotowanie wraz z pieczeniem powinno zająć w sumie 25 minut.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa długa
- boczek wędzony surowy
- cukinia
- papryka
- cebula
- papryka słodka 2 łyżki
- musztarda sarepska 4 łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- zioła prowansalskie 3 łyżeczki
- czosnek granulowany 2 łyżeczki
- oliwa 2 łyżki
- chili suszone 2 łyżeczki
- pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczkę myję, osuszam, kroję w grube plastry a następnie w kostkę.
- Boczek kroję w grubą kostkę.
- Paprykę i cebulę również kroję oraz cukinię w plastry.
- Musztardę, sok z cytryny, zioła, czosnek, chili, sól, pieprz oraz oliwę mieszam.
- Dodaję polędwiczkę oraz boczek i dokładnie mieszam tak by każdy kawałek został obtoczony.
- Następnie zaczynam nadziewanie warzyw i mięsa na szpadki do szaszłyków ( lub jeśli ktoś woli wszystko wykładam na blachę bez nadziewania) układam je na blaszce.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z włączoną opcją grill i piekę około 15-20 minut, w połowie obracając na drugą stronę.
I gotowe , smacznego :)
Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń