.... mini kebaby podane z sałatką
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperonii
- 1 jajko
- przyprawa do kebabu lub inne ulubione
- sól, pieprz
- jogurt bałkański
- majonez
- czosnek
- mozzarella w zalewie
- 2 pomidory
- bazylia świeża lub suszona
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- Pierś kurczaka myję, osuszam, oczyszczam i mielę.
- Cebulę i papryczkę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę.
- Do mielonego mięsa dodaję cebulę, papryczkę, czosnek i jajko - wyrabiam .
- Następnie dodaję przyprawy i ponownie wyrabiam aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
- Formuję kotleciki lekko płaskie i chowam je na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotowuje sos : jogurt bałkański mieszam z majonezem i czosnkiem ( proporcje jak kto lubi) oraz sałatkę: z pomidorów pozbywam się pestek, drobno kroję, mozzarellę kroję w kostkę, mieszam pomidory i mozzarellę doprawiam bazylią i octem balsamicznym.
- Kotleciki wyjmuję z lodówki i nadziewam na patyczki do szaszłyków, układam na blaszce, wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę 10 minut po czym obracam kotleciki i piekę kolejne 10 minut. ( ważne : proponuje posmarować folię aluminiową oliwą przed położeniem kotlecików by nie przywarły).
p.s te mini kebaby można także podawać na zimno
Przepis lekko zmodyfikowany według przepisu opublikowanego w dodatku do gazety "Claudia" z przed kilku lat.
Naprawdę smakowicie wygląda zawartość tego talerza;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Jakie pyszniutkie kebabiki, musimy wypróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam bo naprawdę fajny obiad :)
UsuńFakt, prezentuję się pysznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje podobnie :)
UsuńTaki smakowity poniedziałek to ja rozumiem ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja. Muszę koniecznie wypróbowac :)
OdpowiedzUsuń