Polędwiczki pieczone z boczkiem, cebulą, i musztardą ...
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa
- opakowanie boczku wędzonego w cienkich plastrach
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka tymianku + do wtarcia w mięso
- 1 łyżeczka papryki ostrej + do wtarcia w mięso
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego + do wtarcia w mięso
- masło + łyżeczka oliwy do smażenia
- pół czerwonej cebuli
Przygotowanie :
- Mięso myję, osuszam, oczyszczam. Wcieram tymianek, paprykę i czosnek w całą polędwiczkę.
- Na patelni rozgrzewam około 2 łyżek masła i łyżeczkę oliwy, wkładam mięso i obsmażam z obydwu stron.
- w miseczce mieszam musztardę, łyżeczkę papryki, czosnku, tymianek.
- Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, cebulę kroję w piórka.
- Zdejmuję polędwiczkę, kroję w grube plastry.
- Układam w naczyniu, nakładam masę z musztardy, następnie plastry boczku, posypuję cebulą i odrobiną tymianku.
- Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Podaję z ryżem.
Smacznego :)
Łohoho! Mój mąż preferuje raczej "schaboszczaka", ale jestem pewna, że mój tata i teściu, by Cie pokochali po pierwszym kęsie! Polędwiczki widzę wyszły idealnie!
OdpowiedzUsuńmój gdyby dostał takie cudo na talerzu to by mnie na rękach nie przestawał nosić ;)
OdpowiedzUsuńMmmm.. mięso z mięsem. ;) To jest to co tygryski lubią najbardziej. ;)
OdpowiedzUsuńmmm takie mięsiwo... mąż musiał być zachwycony ;) chyba każdy facet by był, jeszcze do tego kufel browara i męska uczta jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Ja niestety w 99 procentach przypadków gotuję pod gusta mojego męża :)Co nie oznacza że nie są one spójne z moimi, są tylko czasem mam ochotę na coś innego czego on totalnie nie lubi. Więc od czasu do czasu zrobię dla siebie rybkę...
OdpowiedzUsuń