Niezawodne słodkie babeczki
Składniki :
Na ciasto :
- margaryna 20 dkg
- mąką 30 dkg
- żółtka 4
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier puder 10 dkg
Na krem :
- mascarpone 100 g
- śmietana 36 % 200 g
- cukier puder około 3-5 łyżeczek
- kakao 2-4 łyżeczki
Przygotowanie :
1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
2. Wylepić foremki do babeczek ciastem, w taki sposób by pozostawić sporo miejsca na nadzienie.
3. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec do czasu jak zaczną być lekko brązowe ( trzeba uważać, bo od czasu lekkiego zbrązowienia do spalenia mijają dosłownie sekundy).
4. Śmietanę ubić na sztywno.
5. Do mascarpone dodać cukru pudru i zmiksować, dodać śmietanę, kakao i ewentualnie cukier puder , dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
6. Krem przełożyć do rękawa lub szprycy i nakładać na babeczki, udekorować owocami ... u mnie z racji zimy itd. padło na mandarynki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z mandarynką! takie świąteczne... ;) mniam!
OdpowiedzUsuń