( choć u mnie troszkę inne przyprawy i proporcje )
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
 - 2 gruszki
 - 150 g sera gorgonzola
 - 2 czerwone cebule ( jak są duże to myślę że 1 wystarczy)
 - tymianek suszony
 
Przygotowanie :
- Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam, kroję w plastry, lekko je rozbijam.
 - Nacieram pieprzem i odrobiną soli.
 - Obsmażam na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdejmuję z patelni i wkładam cebulę, podsmażam i zdejmuję, następnie podsmażam gruszki .
 - Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i układam na dnie polędwiczki, na nie idzie cebula , na cebulę - gruszki. Posypuję serem i tymiankiem.
 - Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
 - I gotowe :)
 







nie spotkałam sie jeszcze z takim połączeniem
OdpowiedzUsuńgruszka i mięso...hmmm...smak chyba musi być wspaniały :)
lubię połączenie gruszki z serem, ciekawe.
OdpowiedzUsuńsmakowita zapiekanka:)
OdpowiedzUsuń