Pikantne a zarazem lekko słodkie..

 Pikantne a jednocześnie lekko słodkie pieczone pałki kurczaka.


 Składniki :
  • 6 pałek kurczaka
  • 6 łyżek musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki chili w proszku
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2-3 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 6 cienkich plasterków masła
Przygotowanie : 
  1. Kurczaka nacieram majerankiem oraz czosnkiem granulowanym. Wkładam do miski.
  2. Dodaję musztardę, miód, paprykę słodką oraz obsypuję chili. Wszystko dokładnie mieszam rękami tak by wklepać marynatę w mięso. 
  3. Dolewam olej i jeszcze raz mieszam. 
  4. Ja swojego kurczaka schowałam na około 5 godzin do lodówki ale nie jest to konieczne.
  5. Kurczaka układam na natłuszczonej foli aluminiowej na blaszce, na każdą pałkę kładę plasterek masła. 
  6. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około godziny. Pod koniec można zwiększyć temperaturę by bardziej podpiec skórkę.
  7. I gotowe, smacznego :)
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda na danie mało absorbujące, a smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam kuraka, nie wiem czemu go wygoniłam z menu osttanio

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności...a ja tu przy kawie bez śniadania...echhh.... ;)))

    zapraszam Cię do wzięcia udziału w mojej akcji "Odchudzamy nasze dania" :)
    banerek i informacje znajdziesz na moim blogu - nie chcę spamowac linkami ;)

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ajajaj uwielbiam to! dawno nie jadłam. dzieki że mi o tym przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka