Pikantne a zarazem lekko słodkie..
Pikantne a jednocześnie lekko słodkie pieczone pałki kurczaka.
Składniki :
- 6 pałek kurczaka
- 6 łyżek musztardy sarepskiej
- 4 łyżki chili w proszku
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2-3 czubate łyżki miodu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- 6 cienkich plasterków masła
Przygotowanie :
- Kurczaka nacieram majerankiem oraz czosnkiem granulowanym. Wkładam do miski.
- Dodaję musztardę, miód, paprykę słodką oraz obsypuję chili. Wszystko dokładnie mieszam rękami tak by wklepać marynatę w mięso.
- Dolewam olej i jeszcze raz mieszam.
- Ja swojego kurczaka schowałam na około 5 godzin do lodówki ale nie jest to konieczne.
- Kurczaka układam na natłuszczonej foli aluminiowej na blaszce, na każdą pałkę kładę plasterek masła.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około
godziny. Pod koniec można zwiększyć temperaturę by bardziej podpiec
skórkę.
- I gotowe, smacznego :)
Wygląda na danie mało absorbujące, a smaczne:)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam kuraka, nie wiem czemu go wygoniłam z menu osttanio
OdpowiedzUsuńpyszności...a ja tu przy kawie bez śniadania...echhh.... ;)))
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię do wzięcia udziału w mojej akcji "Odchudzamy nasze dania" :)
banerek i informacje znajdziesz na moim blogu - nie chcę spamowac linkami ;)
pozdrawiam serdecznie :)
Lepsze, niż KFC ;)
OdpowiedzUsuńajajaj uwielbiam to! dawno nie jadłam. dzieki że mi o tym przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuń