Składniki :
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 100 ml oleju
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- tłuszcz + bułka tarta do tortownicy
- jagody ( około 300 g)
- aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast olejku dać zawartość laski wanilii )
Przygotowanie :
- Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko, sól i olejek - aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.
- Jagody bardzo dokładnie myję.
- Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Wylewam ciasto , układam jagody blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
- Wstawiam do piekarnika na 40 minut.
- I gotowe :)
Mniam :D gdyby tak zastąpić ten cukier ksylitolem to bym zjadła:D już nie pamiętam kiedy jadlam takie ciasto
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, właśnie takie ciasta lubię latem:)
OdpowiedzUsuńa ja zjem z cukrem;p
OdpowiedzUsuńMmmm, świetnie wygląda i musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńfajne!
OdpowiedzUsuńciacho megaśne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie ich do Jagodowo Nam 5!
Śliczne Ci wyszło! Uwielbiam z jagodami :)
OdpowiedzUsuń