Mamy obiad na dwa, trzy dni ale w innych aranżacjach, więc nie jest nudno.
Składniki :
Kotlety :
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- mleko
- sól, pieprz, vegeta
- masło
- bułka tarta
- olej do smażenia
- bułki do hamburgerów ( u mnie produkt gotowy)
- ser ( najlepszy wg. mnie to takie z przeznaczeniem do cheeseburgerów)
- musztarda
- ketchup
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone ( u mnie własnej produkcji)
Kotlety :
- Kajzerkę namaczam w mleku.
- Do mielonego mięsa ścieram na tarce o grubych oczkach cebulę. Dodaję jajko.
- Odsączam bułkę i również dodaję ją do mięsa, przyprawiam sól, vegeta i dużo pieprzu.
- Bardzo dokładnie wyrabiam mięso.
- Gdy mięso wyrobione, formuje kotlety i obtaczam w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewam olej, wkładam kotlety, zmniejszam gaz i smażę z obydwu stron by się zarumieniły.
- Następnie do garnka nalewam około 3 łyżek wody, wkładam kotlety, na ich wierzch układam kilka wiórków masła. Nakrywam przykrywką i zostawiam na małym gazie na ok. 10 minut by doszły.
- Kotlety przekrawam na pół. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wraz z dołami bułek. Na kilka minut.
- Cebulę siekam bardzo drobno, ogórka kroję w plasterki.
- Gdy kotlety i bułki podgrzane, wyjmuję .
- Na dolnej części bułki kładę kotleta, następnie posiekaną cebulkę i musztardę , następnie dwa plasterki sera.
- Wkładam do piekarnika , wraz z górą bułek na kilka minut aż ser się lekko rozpuści.
- Wyjmuję i na ser kładę plasterki ogórka i polewam ketchupem, nakładam górę bułki i gotowe !
w prawym cheeseburgerze dodałam sos czosnkowy, ale dużo lepsza jest wersja z lewej bułki z ketchupem |
pycha ! ;) uwielbiam takie hamburgery
OdpowiedzUsuńno bo takie domowe są naprawdę pyszne :) i można po swojemu doprawić !
UsuńŚwietna alternatycha dla osób które lubią fast foody - czyli dla mnie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuje:)
:) dziękuję.
UsuńGdyby była bardziej ambitna to powinnam jeszcze bułki sama upiec , ale lenistwo wygrywa z ambicją.