Moją propozycję można potraktować jako całość czyli obiad, lub sałatkę na przystawkę i kurczaka na obiad.
Składniki :
Sałatka :
- 2 świeże figi
- 1 duża gruszka
- mix sałat
- kilka orzechów laskowych
- 1 camembert
- 1 -2 łyżeczki oliwy
- 4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- świeżo zmielony pieprz
- sok z połowy cytryny
- pierś kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 posiekane małe papryczki chili
Sałatka :
- Gruszki kroję w plasterki, figi w kawałki, ser w małe trójkąty.
- Orzechy prażę na suchej patelni. Obieram ze skórki i drobno siekam.
- Miód mieszam z oliwą , sokiem z cytryny i doprawiam obficie pieprzem.
- Układam sałatę, gruszki, figi, ser, posypuję orzechami i polewam sosem.
- Mieszam miód, oliwę, sok z cytryny, czosnek, chili.
- Pierś kurczaka lekko rozbijam tak by nie była za gruba.
- Nacieram marynatą.
- Z foli aluminiowej tworzę "pudełeczka". Układam połówki piersi oddzielnie i zalewam marynatą.
- Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z włączoną opcją grill i górnym opiekaczem.
- Kurczaka wstawiam na 5 minut, po czym przekładam na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut. Sprawdzam czy kurczak gotowy. Jak tak wyjmuję z piekarnika.
- Podaję kurczaka w asyście sałatki i kieliszka wina białego półwytrawnego francuskiego Celebro.
Było naprawdę pysznie ! Polecam !
p.s wino idealnie podkreśla smak sałatki i kurczaka.
Pięknie to wygląda aż chce się jeść :))
OdpowiedzUsuńZmienilam adres bloga teraz : www.aleksandriaart.blogspot.com zaobserwuj jeszcze raz jak mozesz z nowym adresem:) dzieki :*
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńfigi, uwielbiam mmm :)
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Sałatka szczególnie mnie zainteresowała :))
OdpowiedzUsuńbardzo estetycznie i ciepło;)
OdpowiedzUsuń