Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- 1 marchewka
- 1 żółta papryka
- pół cukinii
- 10 pieczarek
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy + do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czubricy zielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka vegety
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- kuskus
- Polędwiczkę myję, osuszam, kroję w plastry. Rozbijam je dłonią.
- Do miski wkładam pokrojone 2 ząbki czosnku , pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki wędzonej i 2 łyżki oliwy, dodaję mięso i dokładanie mieszam.
- Odstawiam na 30 minut.
- Marchewkę kroję w słupki, cukinię, paprykę i pieczarki w kostkę. Przyprawiam 1 łyżeczką ziół prowansalskich i łyżeczką czubricy zielonej. Podsmażam na oliwie aż warzywa zmiękną.
- Do szklanki z wrzątkiem dodaję 1 łyżeczkę vegety, zalewam kaszę i odstawiam na 5 minut.
- Po 5 minutach mieszam i przyprawiam 1 łyżeczką czubricy zielonej, 1 łyżeczką oregano.
- Na patelni rozgrzewam olej, smażę mięso po 2 minuty z każdej strony.
- Na warzywach układam plastry mięsa. Podaję z kuskusem.
Świetny przepis, z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńMmmm! Ale bym zjadł polędwiczki, wyglądają obiecująco :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smaki Prowansji i przede wszystkim jej zioła. :)
OdpowiedzUsuńelegancki obiadek
OdpowiedzUsuńUwielbiam polędwiczki, danie lekkie i pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńtakie polędwiczki to bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na pyszny obiad.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła Twój obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane, od razu chce się chwycić widelec w dłoń i wcinać :))
OdpowiedzUsuń