To wspomnienie mojego dzieciństwa, obiad u dziadków - kopytka, mięso z grzybami i do picia sok pomidorowy :)
Tak zapamiętałam ten obiad, jego urokiem ma być niedbałe nałożenie na talerz :)
Na końcu posta duża prośba do Was ...
Składniki :
- kopytka z tego przepisu - klik
- 6 kotletów karkowych
- grzyby suszone
- 4 łyżeczki majeranku
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżeczka papryki ostrej
- 1 duża cebula
- Mięso rozbijam. Nacieram majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką oraz przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam na 30 minut.
- Grzyby zalewam wrzątkiem ( na szklankę grzybów - 2 i pół szklanki wrzątku). Odstawiam na 30 minut.
- Grzyby podgotowuje około 15 minut.
- Karkówkę obsmażam na małej ilości oleju wraz z posiekaną cebulą.
- Pogotowane grzyby odcedzam, wodę w której się gotowały odlewam do miski.
- Część grzybów kroję w paseczki.
- Dodaję grzyby do karkówki oraz dodaję wodę z grzybów.
- Duszę pod przykryciem około 40 minut, po czym zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuję część wody.
- Podaję kopytka zaraz po wyjęciu z garnka wraz z plastrami mięsa i sosem.
Jak obiad u dziadków to w poście musieli znaleźć się Dziadkowie :) |
Pyszny obiad
OdpowiedzUsuńczasami też lubię takie tradycyjne obiady:) takie są najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńkopytka z mięskiem i sosem - mam dokładnie te same pyszne wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńwszędzie kopytka tylko nie u mnie, buu!! wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń