Składniki :
Marynata do kurczaka :
- 2 czubate łyżki oleju z awokado Greencado
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- przyprawa ognista do kurczaka (Kamis w młynku)
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki szałwi
- 8 listków świeżego rozmarynu
- pierś kurczaka
- mini kulki mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne
- świeża bazylia
- olej ze słonecznika Zielony Nurt
- sól, pieprz
- suszone oregano
- jogurt grecki
- majonez
- 2 szczypty suszonego szczypiorku
- 1 szczypta szałwi
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazyli
- szczypta estragonu
- 2 żabki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki marynaty wymieszałam. Kurczaka lekko rozbiłam i włożyłam do marynaty.
- Odstawiłam na 30 minut ( ale nie jest to konieczne).
- Grillowałam na grillu elektrycznym około 15 minut.
- Składniki sałatki pokroiłam, wymieszałam. Olej z solą, pieprzem i oregano dokładnie wymieszałam i dodałam do sałatki.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszałam , odstawiłam na kilkanaście minut.
- Pity grillowałam na grillu elektrycznym około 6 minut.
- Podałam kurczaka, sałatkę, pity i sos :)
Oleje użyte w przepisie |
Olej z awokado - http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/06/kuskus-w-stylu-greckim-z-kurczakiem.html oraz http://www.olej-awokado.pl/
Olej ze słonecznika - http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/07/grillowo-karkowka-saatka-ziemniak-i.html oraz http://zielonynurt.pl/pl/index
musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń