Składniki :
- 8 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- mozzarella ( w zalewie)
- makaron tagliatelle
- sól, pieprz, oliwa
- suszone oregano
- przyprawa ognista w młynku
- Pomidory zalewam wrzątkiem, po kilku minutach zimną wodą.
- Obieram ze skóry i pozbywam się pestek.
- Miąższ kroję w kostkę.
- Czosnek drobno siekam.
- Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam czosnek i chwilę podsmażam.
- Dodaję pomidory, przyprawiam solą, pieprzem, oregano i przyprawą ognistą ( można zastąpić chili w płatkach).
- Wszystko dokładnie mieszam i podsmażam aż część wody odparuje.
- Gotuję makaron.
- Bazylię drobno siekam dodaję do pomidorów, makaronu nie przelewam zimną wodą, odcedzam i dodaję na patelnie, mieszam i chwilę podgrzewam.
- Makaron nakładam na talerze i układam na nim porwaną mozzarellę.
Ciekawe połączenie mozzarelli w tym wydaniu.Świetny przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Uwielbiam takie szybkie, tanie i pyszne dania:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://lekcjewkuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń