Składniki :
- 2 piersi kacze ( najlepiej o takiej samej wadze)
- 2 jabłka
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- kilka listków świeżej szałwii - ewentualnie szałwia suszona
- przyprawa ognista w młynku ( Kamis) - można zastąpić chili najlepiej w płatkach
- sól
- pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
- termometr kuchenny
Przygotowanie :
- Jeżeli kaczka tego wymaga to zaczynam od pozbawienia jej piórek.
- Nacinam skórę w kratę, nie przecinając mięsa.
- Czosnek przeciskam przez praskę do miski, dodaję majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i sporo przyprawy ognistej *
- Mieszam wszystko rękoma aż czosnek dobrze połączy się z przyprawami.
- Nacieram kaczkę z obydwu stron.
- Przygotowuje płaskie naczynie, na jego dnie układam świeżą szałwię .
- Układam kaczkę na szałwii, skrapiam oliwą i octem balsamicznym ( ma być kilkanaście kropli).
- Zamykam naczynie ( pojemnik) i wkładam do lodówki. Idealnie jest gdy kaczka "leżakuje" około 3-4 godzin, jednak najczęściej daje jej godzinę.
- Jabłka kroję w plasterki.
- Kaczkę odsączam za pomocą ręcznika papierowego.
- Rozgrzewam patelnię bez dodatku tłuszczu, układam pierś kaczki skórą do dołu i smażę 4 minuty kontrolując czy się nie przypala. Obracam na drugą stronę i smażę 2 minuty.
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
- W otwartym naczyniu układam kaczkę skórą do dołu i wkładam do piekarnika.
- Czas pieczenia zależy od piekarnika i wagi mięsa. Miękka i rozpływająca się w ustach kaczka powinna mieć maksymalnie 61 stopni. Po około 10 minutach zaczynam kontrolować jej temperaturę.
- Na patelni, na której pozostał tłuszcz po smażeniu kaczki , wsypuję jabłka. Smażę je aż zmiękną.
- Upieczoną kaczkę wyjmuję i daje jej odpocząć około 3 minut. Po czym kroję w plastry.
- Podaję plastry kaczki na jabłkach z pieczonymi ziemniakami i domowym sosem żurawinowym.
* ostatnio nigdzie nie mogę znaleźć tej przyprawy, mam wrażenie jakby przestała być produkowana (?) , niestety moja już się kończy a jej smak odpowiada mi najbardziej. Podjęłam wiele prób szukania zamienników, które nie zakończyły się sukcesem.
Skład przyprawy : Pieprz czarny - 30%, sól, chili - 25%, kolendra, gorczyca biała, czosnek - 6%, ekstrakt z papryki.
Składniki :
- 150-200 g mrożonej żurawiny
- 3-4 czubate łyżki płynnego miodu najlepiej wielokwiatowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 6 -8 łyżek wody
- Zamrożoną żurawinę wsypuję do garnka, dodaję wodę, miód, ocet balsamiczny, tymianek, sól i pieprz.
- Gotuje, mieszając aż sos odparuje.
- I gotowe :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńTo musi być pyszne ! <3
OdpowiedzUsuńwierz mi było przepyszne :)
UsuńAle pyszny obiad! :D Na niedziele idealny :) Ja jeszcze nie mam doświadczenia z kaczką, muszę kiedyś spróbować taką zrobić ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, przygotowanie jest proste tylko pozostaje zabawa ze sprawdzaniem temperatury :)
Usuń