Najprostsze i najsmaczniejsze ciasto z owocami


Ciasto zawsze się udaje i daje możliwości wyboru owoców. Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje z śliwkami węgierkami. Choć w najbliższym czasie planuje upiec je z truskawkami.

Składniki:
Ciasto : 
- margaryna 1/2 kostki
- cukier 3/4 szklanki
- jajka 3 szt.
- mąka 1 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
+ bułka tarta i margaryna do wysmarowania tortownicy

Owoce: 
- śliwki węgierki lub truskawki lub jabłka lub każde inne :)

1. Margarynę, cukier i jajka dokładnie zmiksować.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować ( około nawet 10-15 minut, by było jak najmniej grudek).
3. Na przygotowaną tortownicę ( średnica 24 cm) wlać ciasto i dobrze ułożyć ( najlepiej poprzez uderzanie o blat).
4. Śliwki przekroić w poprzek, ułożyć na cieście przekrojonym do góry blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
 5. Piec w 180 stopniach około 50 minut.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

p.s Nie proponuje piec ciasta z śliwkami mrożonymi gdyż nie smakuje ono wtedy tak jak powinno. 
Na zdjęciu powyżej z mrożonymi śliwkami.

Sprawdzone menu na imprezy!

3 komentarze:

  1. Spróbowałam zrobić te iasto. I przyznam że wyszło mi pyszne !!! * !. Poleecam . :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta z owocami, bo świetnie równoważą wszystkie smaki. Wystarczy popatrzeć na delikatną jego skórkę wokół upieczonych owoców i nie można powstrzymać apetytu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka