Ale przedstawiam Wam przepis na mojego - grzybka.
Składniki :
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- woda
- masło ( pół łyżki)
Przygotowanie:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy mąkę i tyle wody by ciasto było gęstsze od naleśnikowego ale w miarę płynne - miksujemy.
- Do masy z żółtek dajemy ubitą pianę i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę. Smażymy aż się zetnie i przerzucamy na drugą stronę i ponownie smażymy.
- Podajemy z ulubionym dżemem, cukrem czy też owocami.
Jaki cudowni puchaty omlet :) Chyba zrobię dziś podobny na kolację.
OdpowiedzUsuńToż to omlet jak nic, smacznego !
OdpowiedzUsuńOooo nie słyszałam o takiej nazwie :) U nas to omlet i właśnie zrobiłaś mi na niego smaka :)
OdpowiedzUsuń