Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- dwie garście suszonych grzybów
- 6 suszonych śliwek
- 1 cebula
- majeranek suszony
- czosnek granulowany
- tymianek suszony
- 150 ml śmietany 18 procent
Przygotowanie :
- Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam i kroję na dosyć cienkie plastry.
- Rozgniatam dłonią i obsypuję z jednej strony tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, następnie wklepuję przyprawy w mięso i chowam do lodówki na około 30-40 minut.
- Grzyby opłukuję, zalewam kilkoma około 4 szklankami wrzątku i odstawiam na 20 minut pod przykryciem.
- Cebulę kroję w kostkę, a śliwki w paseczki.
- Grzyby wstawiam na gaz i gotuję na dosyć małym ogniu 20 minut.
- Następnie odcedzam grzyby, pozostawiając wodę.
- Kroję je w paseczki.
- Na rozgrzanym maśle podsmażam polędwiczki, po czym zdejmuje je z patelni.
- Na patelnię wrzucam łyżkę masła, cebulę i grzyby, wszystko podsmażam kilka minut.
- Dodaję mięso, zalewam wodą z grzybów i dodaję śliwki, duszę pod przykryciem około 30 minut.
- Po tym czasie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, podgotowuję około 5 minut tak by sos był w miarę gęsty.
- Podaję osobno mięso, osobno makaron polewając wszystko sosem.
pyszne, za taki obiad to ja się mogę dać pokroić:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny i wykwintny obiadek :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre to może być:)
OdpowiedzUsuńMam dylemat czy stwierdzić, że jest coś lepszego...:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dodatek śliwki do mięs!
OdpowiedzUsuń