Czy może być coś lepszego - polędwiczki w sosie grzybowym z aromatem śliwkowym

Naprawdę polecam bo obiad jest pyszny  ...





Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • dwie garście suszonych grzybów
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • majeranek suszony
  • czosnek granulowany
  • tymianek suszony
  • 150 ml śmietany 18 procent
+ makaron tagliatelle lub ziemniaki


Przygotowanie : 
  1. Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam i kroję na dosyć cienkie plastry.
  2. Rozgniatam dłonią i obsypuję z jednej strony tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, następnie wklepuję przyprawy w mięso i chowam do lodówki na około 30-40 minut.
  3. Grzyby opłukuję, zalewam kilkoma około 4 szklankami wrzątku i odstawiam na 20 minut pod przykryciem.
  4. Cebulę kroję w kostkę, a śliwki w paseczki.
  5. Grzyby wstawiam na gaz i gotuję na dosyć małym ogniu 20 minut.
  6. Następnie odcedzam grzyby, pozostawiając wodę.
  7. Kroję je w paseczki.
  8. Na rozgrzanym maśle podsmażam polędwiczki, po czym zdejmuje je z patelni.
  9. Na patelnię wrzucam łyżkę masła, cebulę i grzyby, wszystko podsmażam kilka minut. 
  10. Dodaję mięso, zalewam wodą  z grzybów i dodaję śliwki, duszę pod przykryciem około 30 minut.
  11. Po tym czasie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, podgotowuję około 5 minut tak by sos był w miarę gęsty.
  12. Podaję osobno mięso, osobno makaron polewając wszystko sosem.
Smacznego :)
Zimowe szaleństwa

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka