Składniki :
- pierś kurczaka ( raczej mała)
- boczek wędzony w plastrach
- ser gouda
- tortille ( na jedną porcję - 2 sztuki)
- sos chili ( najlepiej sprawdzony kupny lub własnej roboty)
- przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis
- Pierś kurczak myję, osuszam, oczyszczam i kroję w cieniutkie plasterki.
- Boczek kroję na małe paseczki i bez dodatku tłuszczu podsmażam na patelni. ( lepiej go za mocno nie smażyć bo zrobi się zbyt słony, ale to już wedle upodobań). Następnie zdejmuję z patelni i odsączam z tłuszczu.
- Obsypuję przyprawą kuchni meksykańskiej i smażę na rozgrzanej oliwie.
- W międzyczasie ścieram ser na race o grubych oczkach.
- Gdy kurczak usmażony, dodaję na patelnię sos chili ( ja posłużyłam się gotowym - nowością firmy Helmann's, który w ogóle nie był ostry ! ), mieszam i chwilę na małym ogniu podsmażam.
- Zdejmuję kurczaka z patelni.
- Na czystą patelnię wędruje placek tortilli na to ser, kurczak, boczek, ser i kolejny placek.
- Podsmażam aż ser zacznie się rozpuszczać i przerzucam na drugą stronę i również podsmażam.
- Pozostaje tylko zdjąć z patelni, pokroić w trójkąty i gotowe :)
Uwielbiam quesadillas :) Z kurczakiem i boczkiem jeszcze nie jadłam, ale brzmi to smakowicie.
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi przypomniałaś, jak przepadam za quesadillą!!! MNIAM! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńulubione danie moje łasucha:) pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo coś co lubię:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńz mężem również robimy quasadille ale zupełnie inną mimo że z kurczakiem i boczkiem :P pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam dogsonx (Ciastowo)
a jak robicie ? może i ja spróbuje inaczej ...
UsuńTo ja poproszę w zestawie na wynos! ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pysznie i szybko!
OdpowiedzUsuń