Letnia uczta


Uczta = pieczone skrzydełka i ziemniaki  z sosem tzatziki + moja opinia o produktach


 Składniki :

+ ogóreczki z chili Smak

Przygotowanie :
  1. Skrzydełka myję. Osuszam. Nacieram marynatą pikantną Prymat. Chowam do lodówki na 2 godziny.
  2. Ziemniaki dokładnie szoruję. Posypuję z wierzchu - Kucharkiem smak lata. Folię aluminiową smaruję olejem. Zawijam każdego ziemniaka w folię.
  3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
  4. Po upływie 25 minut. Na blaszce układam skrzydełka i wstawiam na 40 minut. ( czyli ziemniaki  ok 65 minut, skrzydełka ok 40 minut).
  5. Jogurt bałkański mieszam z majonezem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oregano.
  6. Ogórka wraz ze skórą ścieram na tarce o grubych oczkach. Czekam chwilę jak puści sok i odsączam.
  7. Do sosu z jogurtu dodaję ogórka i dokładnie mieszam.
  8. Podaję skrzydełka, ziemniaki nacięte z sosem tzatziki oraz ogóreczki z chili.
I gotowe :)

MOJA OPINIA o wykorzystanych produktach :
Marynata pikantna w płynie Prymat - bardzo dobry produkt, na pewno jeszcze nie raz kupię . Skrzydełka upiekły się piękne, rumiane i nie przypalone. Marynata mimo nazwy - "pikantna" w cale nie jest zbyt ostra. Więc jak najbardziej nadaje się dla osób nie lubiących ostrych potraw. 
Kucharek smak lata - fajnie pachnie i smakuję. Z ziemniaki skomponował się bardzo dobrze. Będę jeszcze go próbować w innych potrawach.
Ogóreczki z chili - małe i chrupiące. Łatwe do pokrojenia. Ogóreczki nie są ostre. 
Zdecydowanie najlepszym produktem z tych trzech jest dla mnie marynata. Od dawna szukałam dobrej marynaty do skrzydełek i ta spełnia moje oczekiwania. Choć nie wykluczam, że następnym razem dosypię do niej odrobinę Chili :)
Gorąco polecam !


10 komentarzy:

  1. Mmmmm:-) aż ślina cieknie...wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj! Tak pięknych, i z pewnością pysznych skrzydeł już od lat nie jadłem! Dzięki za pomysł na obiad! Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie ;)
    pięknie uchwyciłaś te cuda na talerzu

    dobrego dnia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja takie skrzydełka robie w miodzie, tez smaczne. A produkty do testowania ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurcze:) dawno nie jadałam skrzydełek!

    OdpowiedzUsuń
  6. najbardziej frapuje mnie ziemniak i skórka z kurczakos ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie, super zdjęcie aż chce się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od dłuższego czasu myślę o upieczeniu skrzydełek, ale zawsze znajdzie się wymówka, w tygodniu nie ma czasu, w weekend lepiej poleniuchować, potem zrobiło się za ciepło żeby włączać piekarnik. Hmm... a może tak skrzydełka wrzucić na grilla :D

    http://withlovetocook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadła bym taki pyszny obiadek pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka