WYNIKI URODZINOWEGO KONKURSU

Bardzo dziękuję za przesłane przepisy, wszystkie są naprawdę świetne. Jednak głównym kryterium miała być prostota przepisu, która nie przeszkodzi by wypiek był efektowny.
 Decyzja nie była łatwa ale wyłoniliśmy wygrane osoby.
Gratuluje - Magdalenie i Anicie ! 

Pierwsze miejsce zajęła :
Magdalena autorka bloga  piernikowa-chata  
za przepis :
Zdjęcie pochodzi od autorki przepisu


Czekoladowe mini serniczki z owocami
Składniki:
·                     300 g sera twarogowego z wiaderka
·                     budyń czekoladowy, bez cukru, w proszku
·                     1/4 szklanki cukru
·                     2 jajka
·                     sezonowe owoce 
·                     opcjonalnie syrop klonowy

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 160 stopni. Ser zmiksuj z budyniem i cukrem, dodaj jajka, zmiksuj. Przelej do foremek. Piecz 25 minut. Studź w piekarniku. Schłódź minimum 4 godziny w lodówce. Ja pozostawiłam na noc. Wyjmij na talerz i udekoruj cząstkami owoców. Możesz polać syropem klonowym.


Drugie miejsce zajęła :
Anita autorka bloga Anita podaje do stołu!




Zdjęcia pochodzą od autorki przepisu
CIASTO CZEKOLADOWO - RUMOWE Z BAKALIAMI
  (Proporcje na formę o średnicy 24 cm)

SKŁADNIKI:
- 150g cukru,
- 150g mąki tortowej,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 5ml aromatu migdałowego(pół buteleczki),
- 20g skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki płynnego miodu naturalnego,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 50g bakalii do dekoracji(morele, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, śliwki),
- 100g gorzkiej czekolady do oblania ciasta.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C. Przygotowuję formę do pieczenia. Ucieram mikserem masło z cukrem, miodem i jajkami. Dodaję pozostałe składniki kakao, mąkę i sodę. Następnie wlewam aromat migdałowy i dodaję skórkę pomarańczową. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę przelewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 - 40 minut, do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam ciasto do wystygnięcia a sama w tym czasie przygotowuję bakalie - kroję w małe kawałki. Wierzch ciasta polewam roztopioną czekoladą i obficie posypuję bakaliami.

Uzasadnienie wyboru :
Ponieważ za każdym razem jak coś piekę mam ogromne nerwy czy mi się uda czy nie, liczyłam na przepisy proste, które trudno jest "sknocić" . Nadesłane propozycje były bardzo apetyczne ale zazwyczaj wymagały czasu i całkiem sporo pracy. 
Bardzo dziękuję wszystkim za udział w moim pierwszym i mam nadzieje nie ostatnim konkursie.
A Magdalenie i Anicie gratuluje ! 



2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka